Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Οι Δρομείς

Στην φάρμα «Μπάρμπα-Μήτσος» μια φορά το χρόνο διοργανώνονται αγώνες δρόμου «Τα Kαρδάρεια» με συμβολικό έπαθλο μια καρδάρα γάλα. Στα «Kαρδάρεια» λαμβάνουν μέρος όλοι οι δρομείς των γύρω χωριών. Στο αγώνα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή, ο Παπαδόπουλος τερμάτισε στην μεσαία θέση της κατάταξης, ο Γεωργίου κατετάγει στην δέκατη θέση και είναι γνωστό ότι ο Παπαδόπουλος τον ξεπέρασε ενώ ο Προκοπίου τερμάτισε δέκατος έκτος. Πόσοι δρομείς έλαβαν μέρος;

Λύση

8 σχόλια:

  1. Η θέση τερματισμού του Παπαδόπουλου ήταν στη χειρότερη περίπτωση η 9η. Αν όμως ήταν η 8η ή καλύτερη, αφού ήταν η μεσαία, θα είχαν τρέξει το πολύ 7+1+7=15 δρομείς και δεν θα υπήρχε 16ος. Άρα ο Παπαδόπουλος τερμάτισε 9ος και έτρεξαν συνολικά 8+1+8=17 δρομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Παπαδόπουλος βγήκε ή 9ος ή 8ος,..κ.λ.π και βγήκε στη μεσαία θέση, άρα συμμετείχαν το πολύ 17 δρομείς. Επίσης, ο Προκοπίου βγήκε 16ος, άρα συμμετείχαν τουλάχιστον 16 δρομείς. Συνεπώς, οι δρομείς ήταν 16 ή 17 . Υπάρχουν δύο δεκτές τιμές.
    Υποθέτουμε ότι είσαι στη μεσαία θέση , όταν ο αριθμός των δρομέων που είναι πίσω σου ισούται με τον αριθμό των δρομέων που είναι μπροστά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιχάλη μια είναι η λύση! Οι δρομείς ήταν 17!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, sorry παιδιά, έχει γίνει το κεφάλι μου κουδούνι σήμερα.. 😄

      Διαγραφή